back

personal settings, 2004
Commissioned work for the New Entrance Hall, Swisscom Building, Müllerstrasse 16, Zurich.

For the redesign of the entrance to the Swisscom building, they developed a framework in which they could include specifications made by the staff. They asked them what is the most and the least beautiful color and left it to them to determine the pattern (“abstract”, “stripes”, “graduated”) of the color range to be used. The favorite color blue they applied to the elevator hall leading to the offices, the least favorite color beige is painted on the wall to the right of the building’s entrance/exit. Above the reception desk they mounted light bulbs that read “welcome”. The wall to the left of the entrance they designed according to the direction “abstract”, whose pattern they did not derive from art but from a CD cover. The blue carpet that serves as a dirt trap was chosen by the CEO.

Permanent installation: 5 light boxes with 5 slides [phone booths in São Paulo 60 x 70 cm, Biel-Bienne and Kiev 24 x 36 cm each, Tirana 70 x 50 cm, Kiev 70 x 100 cm], 1 blue mural painting 300 x 1200 cm, 1 light brown mural painting 300 x 450 cm, 1 multicolor mural painting 300 x 850 cm. 1 writing “welcome”: 77 bulbs, 30 x 179 cm, 1 writing “bye”: 51 bulbs, 84 x 66 cm. Process for choosing the color: by means of the action “show your colors” on January 29, 2004, Swisscom employees were invited to choose their most favorite and least favorite colors. Participation: 8.6%.

(Excerpt from text by Susann Wintsch, in: we save what you give, monograph on RELAX, A project by edition fink through Verlag für moderne Kunst Nürnberg, 2006)
.